iWoman.pl iWoman.pl

przejdź do listy blogów przejdź do serwisu

LogowanieRejestracja

Jakie kosmetyki można wykonać samemu z wykorzystaniem moczni

Mocznik był odkryty już w roku  1828. Obecnie wykorzystuje się go na skalę masową do produkcji preparatów do pielęgnacji a także dermokosmetyków. Warto być świadomym tego jednak, że mocznik w kosmetyce to nie jedyna jego przydatność. Każdy tak naprawdę przy jego użyciu może stworzyć własne kosmetyki, bądź też ulepszyć te, jakich stale używa.

Aby było to wykonalne niezbędne jest rzecz jasna zakupienie mocznika. Niebywałe znaczenie ma to, w jakim stężeniu wybierzemy tę substancję. Z reguły wybierany jest mocznik o stężeniu 2%. Takie stężenie zapewnia uzyskanie odpowiedniego nawilżenia i dodatkowo odnowienia naskórka. W stężeniu 3-10% ma możliwości perfekcyjnie nawilżające oraz zmiękczające. Dolanie mocznika do własnych kosmetyków do twarzy bądź włosów w znacznym stopniu zwiększy ich walory. Można dodać go tym samym do szamponu, odżywki do włosów, kremu lub balsamu. W nielicznych sklepach, w których można kupić mocznik zaprezentowane są również gotowe receptury na stworzenie kosmetyków jednym słowem od podstaw. W takiej sytuacji mocznik kwalifikuje się do kluczowych składników. Uzywając go można wykonać bądź ulepszyć takie kosmetyki jak balsam nawilżający, tonik do regeneracji do cery lub nawet płyn po goleniu dla panów. Mocznik w kosmetyce wykorzystywany jest od lat i nie wygląda na to, by renoma ta miała maleć, raczej przeciwnie, wskutek tego, iż jest dostępny do kupienia bez trudności, coraz więcej z nas wprowadza go do swojej pielęgnacji. Jeśli nie zużyjemy mocznika w całości, należy pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu, to jest trzymaniu go w temp. pokojowej i w hermetycznie zamkniętym opakowaniu.

Jakie usługi, nie licząc tych... Jak naturalnie rozjaśnić włosy?